"Den handlar om livet. Den handlar om kärleken. Den handlar om oss." Står det skrivet på omslaget. Purpurfärgen (The color purple) skrevs 1982 och handlar om fjortonåriga Celie som börjar skriva brev till Gud, eftersom hon inte har någon annan att anförtro sig åt. Boken är därför uppbygd i brevform. Celie växer tillsammans med sin syster upp i den amerikanska södern under förtryck och förnedring, både rasistiskt och sexuellt. Hennes egen pappa är far till Celies barn, vilka lämnas bort, och hon blir bortgift till en man med fyra egna barn. När Celie tillslut möter bluessångerskan Shug Avery, som brinner för feminismen, väcks självständiga känslor om frigörelse och uppror hos henne. Purpurfärgen blev kontroverisiell, eftersom den skildrade livet för fattiga svarta i 1930-talets USA. Just därför är den en så otroligt viktig bok. Värd Pulitzerpriset så att säga.
 
Bokens enkla talspråk ska visa på att Celie är obildad och stavar dåligt. Jag tror dock att boken får mer rättvisa i sitt originalspråk engelska än i den svenska översättningen. 
 
Första brevet. 
 
Nu var det ett par år sedan jag läste boken men minns att jag, nästan på sekunden jag vände på bokens sista blad, såg Steven Spielbergs filmatiseringen, vilken verkligen levde upp till romanen.
Alice Walker, Purpurfärgen,

Kommentera

Publiceras ej